Reputatul istoric Marius OPREA şi procurorul militar Dan VOINEA conferenţiază joi la Iaşi

Joi, 12 noiembrie 2009, începând cu ora 14.00, în Sala D3 (Corpul D) a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (Str. Toma Cozma, nr. 3, Iaşi), Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi Departamentul de Relaţii Internaţionale va organiza conferinţa Poporul pierdut susţinută de istoricul Marius OPREA şi de procurorul militar Gen. Dan VOINEA .

Conferinţa Poporul pierdut va analiza etapele şi momentele cruciale prin care a trecut România, de la instalarea regimului comunist până la prăbuşirea sa şi până astăzi, din perspectiva condamnării regimului totalitar şi a crimelor acestuia.

Marius OPREA (n. 1964) este actualmente preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, instituţie care are sarcina de a investiga ştiinţific şi de a identifica crimele, abuzurile şi încalcările drepturilor omului pe intreaga durată a regimului comunist în România. Ca istoric, Marius Oprea este unul din cei mai reputaţi specialişti în istoria securităţii din România şi o persoană publică ce a militat constant pentru deconspirarea foştilor lucrători ai Securităţii. A publicat mai multe volume, printre care: Banalitatea răului. O istorie a Securităţii în documente. 1949-1989, Polirom, Iaşi, 2002, Moştenitorii Securităţii, Humanitas, Bucureşti, 2004, Bastionul cruzimii. O istorie a Securitatii (1948-1964), Polirom, Iaşi, 2008 etc.

Dan Voinea (1959) este procuror militar, în decembrie 1989 participând la procesul Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu, el întocmind rechizitoriul pe baza căruia cei doi au fost condamnaţi la moarte şi executaţi. Generalul magistrat Voinea este cel care a instrumentat două dintre cele mai importante dosare post-decembriste, cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi cel al Revoluţiei din decembrie 1989. A fost şef interimar al parchetele militare, iar în momentul de faţă, deşi a fost pensionat, a fost reîncadrat la Parchetul Înaltei Curti de Casaţie si Justiţie pentru a se ocupa în continuare de „dosarele Revoluţiei” şi „mineriadelor”.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi a Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, din cadrul Universităţii „Al. I Cuza” Iaşi.