În premieră, la Iaşi , Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului organizează o proiecţie publică a unor filme cu securişti din arhiva poliţiei politice maghiare

Vineri, 5 decembrie 2008, orele 18.00, la Centrul Cultural Francez (Bd. Carol I, nr. 26, Iaşi) va avea loc proiecţia unor filme documentare din arhiva Securităţii maghiare, urmată de o dezbatere.

Proiecţia publică, intitulată „Poliţia politică: instrucţiuni de folosire. Filme documentare din arhiva securităţii maghiare”, este organizată de Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (CSCP), în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi şi Centrul Cultural Francez Iaşi. Filmele propun publicului larg un colaj privind aspectele mai puţin cunoscute ale unei instituţii care a reprezentat instrumentul de conservare a puterii în fostele state comuniste. Proiectul este realizat cu sprijinul istoricului Andrea Varga.

Filmele incluse în program, inedite pentru publicul ieşean, prezintă aspecte tehnice din activitatea Securităţii maghiare: „Percheziţia secretă”, „Instrucţiuni pentru răspândirea manifestelor”, „Urmărirea în cadrul contraspionajului” sau „Instrucţiuni de organizare a caselor conspirative”. Metodele de lucru ale Securităţii au fost similare în toate ţările fostului bloc comunist.

Proiecţia publică va fi urmată de o dezbatere la care vor participa Germina Nagâţ, directorul Direcţiei Investigaţii din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, şi Marius Oprea, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Reamintim că Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului a fost înfiinţat în baza unui protocol de colaborare încheiat între Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, în luna noiembrie 2006. CSCP a fost lansat oficial pe 23 octombrie a.c.

Pentru informaţii suplimentare: Andrei Muraru – secretar al Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului