Fostul aliat al lui Fidel Castro şi deţinut politic timp de 16 ani în închisorile cubaneze vine marţi la Iaşi

Marţi, 10 februarie 2009, orele 17.00, în sala H1 (Corpul H) a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (Bd. Carol I, nr. 11, Iaşi), Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (CSCP) va organiza conferenţia Cuba at the Crossroads ( Cuba la răscruce) susţinută de domnul Pedro Fuentes, purtător de cuvânt al Presidio Politico Cubano.

Conferinţa Cuba at the Crossroads va trece în revistă cele mai importante momente din istoria recentă a Cubei şi va încerca să anticipeze, din experienţa unuia dintre cei mai buni cunoscători ai politicii din insulă, următoarele evoluţii din ţara condusă de Raoul Castro.

Pedro J. Fuentes-Cid (n. 1939) s-a născut într-o familie de proprietari de trestie de zahăr din estul Cubei. Ş i-a început de tânăr cariera revoluţionară, fiind antrenat într-o tabără din Republica Dominicană, împotriva dictaturii generalului Fulgenico Batista. A fost cooptat apoi de Fidel Castro în structurile de putere, perioadă în care l-a cunoscut şi pe Che Guevara. Peste puţin timp, după o încercare eşuată de a răsturna puterea instalată la Havana , a fost capturat şi condamnat la 30 de ani de închisoare la vârsta de 22 de ani; a fost eliberat după 16 ani.

De profesie avocat, Pedro J. Fuentes-Cid a făcut studii complete în drept, studii americane şi ştiinţe politice la Universităţile din Paris, Havana şi Miami. Este membru al unor prestigioase asociaţii profesionale. A publicat numeroase articole de specialitate şi a susţinut cauza cubaneză la emisiuni de radio şi televiziune, precum şi în numeroase conferinţe internaţionale, fiind decorat cu importante distincţii. Începând cu 2002, domnul Fuentes este purtător de cuvânt al Politico Presidio Cubano . În prezent, Pedro Fuentes locuieşte la Miami (Florida) şi oferă expertiză gratuită foştilor deţinuţi politici şi altor membri ai comunităţii cubaneze.

Conferinţa, prima dintr-o serie de trei susţinute la Iaşi şi Bucureşti, va fi moderată de domnul dr. Marius Oprea, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Reamintim că Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului a fost înfiinţat printr-un protocol de colaborare încheiat între Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, în luna noiembrie 2006. CSCP a fost lansat oficial pe 23 octombrie 2008.

Pentru informaţii suplimentare: Andrei Muraru – secretar al Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului.