Film despre Securitate realizat de CNSAS urmat de o dezbatere, vineri, 11 septembrie 2009, la Iasi

Vineri, 11 septembrie 2009, incepand cu ora 17.00, in Sala H1 (Corpul H) a Facultatii de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi (Bd. Carol I, nr. 11, Iasi), Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului impreuna cu Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) organizeaza evenimentul Invatand istoria prin experientele trecutului.

Evenimentul de vineriva cuprinde vizionarea filmului documentar Supravegheat de Securitate in anii 70-80 (in regia lui Nicolae Margineanu), urmat de o dezbatere cu privire la fenomenul politiei politice comuniste. De asemenea, cu aceeasi ocazie va fi lansat un „manual” despre mecanismele de functionare ale Securitatii in perioada anilor 1970-1980, precum si felul in care acestea influentau viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti.  

Filmul documentar Supravegheat de Securitate ilustreaza prin intermediul amintirilor celor supravegheati, dar si al dosarelor personale din arhiva fostei Securitati, felul in care oamenii obisnuiti erau urmariti si supravegheati de Securitate in Romania comunista a anilor 1970-1980.

Personajele acestui film sunt oamenii obisnuiti si Securitatea. Scenariul este scris pe baza amintirilor oamenilor si a arhivei lasate de fosta Securitate. Regia este influentata de suprapunerea imaginilor provenite din trecutul scris si din prezentul amintirilor. Astfel, 15 povesti de viata ne prezinta felul in care prin „mijloacele sale specifice,” Securitatea actiona asupra vietii de zi cu zi a romanilor prin folosirea filajului, a interceptarilor telefonice si a corespondentei, a instalarii de microfoane in locuinte, etc.

Manualul „Invatand istoria prin experientele trecutului. Cetateni obisnuiti supravegheati de Securitate in timpul anilor 1970-1980” prezinta mecanismele de functionare ale Securitatii in perioada anilor 1970-1980, precum si felul in care acestea influentau viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti in Romania anilor 1970-1980. Construit pe suportul unui caiet educational, manualul contine fragmente din interviuri si din documentele aflate in arhiva CNSAS.