Dezbatere şi film despre fenomenul Europa Liberă, vineri la Iaşi

Vineri, 26 martie 2010, începând cu ora 16.00, în Sala H1 (Corpul H) a Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (Bd. Carol I, nr. 11, Iaşi), Centrul de Studii asupra Comunismului organizează dezbaterea A existat un fenomen Europa Liberă?

Evenimentul de vineri îl va avea ca invitat special pe dl. Liviu TOFAN, fost Director adjunct al postului de RADIO EUROPA LIBERĂ şi actualmente Director al Institutului Român de Istorie Recentă. De asemenea, dl. TOFAN, jurnalist consacrat în emigraţia românească, a activat în cadrul RFE între 1974-1989, ocupând în anii `80 şi funcţia de şef al redacţiei ştiri, una din cele mai importante departamente de la Radio Europa Liberă.

Manifestarea va cuprinde şi vizionarea filmului „Aici e radio!” despre fenomenul Europa Liberă, regizat de Liviu TOFAN, montaj realizat din testimonialele pentru campania media "Europa Liberă, Aici"  

“Europa Liberă, Aici” este o campanie naţională vizând obţinerea de sprijin şi strângerea de fonduri pentru înfiinţarea unui “Centru de Cercetare şi Documentare Europa Liberă” la Bucureşti. Proiectul este iniţiat şi coordonat de Institutul Român de Istorie Recentă împreună cu echipa foştilor angajaţi şi colaboratori ai Departamentului Românesc al Radio Europa Liberă.

Radio Europa Liberă (REL), a fost înfiinţat de Congresul S.U.A., fiind considerat de unii istorici cel mai important fenomen mediatic al României de pîna în 1989 şi jucând un rol determinant în istoria recentă a ţării. Premisele pentru înlăturarea totalitarismului şi orientarea spre libertate şi democrație se datorează, după unele lucrări recente, în mare măsură Europei Libere. Emisiunile destinate României, inițiate în 1951, au încetat în august 2008.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi a Institutului Român de Istorie Recentă.

Reprezentanţii mass-media au acces liber pe toată durata evenimentului.