Opinii despre Masterul Istoria Comunismului Românesc

“Arată ca un master preocupat şi îndreptat exact spre perioada de lucru, fără prea multe abateri şi incursiuni în celelalte epoci”
(Stanciu Ionatan)“Am ales cursurile acestui master pentru că reprezintă domeniul meu de interes. Facultatea am ales-o fără să mă gândesc la şansele pe care mi le oferă, însă acum, înscriindu-mă la masterat, am sperat să-mi deschid câteva porţi. Tot discutând la cursuri despre totalitarism, am înţeles ce înseamnă proiectele utopice (…). Important este să-mi continui studiile, să descopăr noi cărţi şi articole care să-mi permită cercetarea şi înţelegerea perioadei comuniste, să intru în contact cu oameni bine pregătiţi. Mi-ar plăcea să ajung să lucrez într-un departament de cercetare în studiul comunismului, iar masterul acesta poate fi un pas spre realizarea planului meu. M-am născut în vremea regimului comunist, am trăit patru ani sub influenţa directă a  acestuia, am înţeles prea puţin din ceea ce a reprezentat şi am auzit păreri contradictorii. Încep să-mi formez opinia mea şi încerc să mi-o construiesc pe baze solide (…). Sper să mi se ofere ocazia de a intra în contact cu anumiţi oameni invitaţi, la conferinţe…., şi sper să am acces la documente la care nu ajunge oricine. Aştept de la masterat atât informaţii şi întâlniri, cât şi o oportunitate de carieră”
(Angela Ţăran)“Am ales acest master din mai multe motive: deoarece eram interesat de problemele istoriei contemporane şi, în special, de perioada comunistă; pentru că încă mai trăim efectele regimului comunist; pentru că vreau să înţeleg diferenţele de opinie ale oamenilor care au trăit în aceea perioadă; pentru că este un master mai specializat decât celelalte”
(Cristina Preutu)“Deşi efectele nocive ale regimurilor comuniste în România actuală şi în celelalte ţări aflate sub dominaţie sovietică sunt recunoscute la nivel larg, ele nu sunt cunoscute în detaliu. Paşii făcuţi în ultimii ani spre condamnarea comunismului au fost mai mult gesturi politice, fără prea mare efect asupra conştientizării crimelor făcute de «şobolanii roşii». Apariţia acestui masterat, precum şi studierea crimelor comunismului în licee, ca materie facultativă, sunt gesturi care, dacă vor fi continuate cu seriozitate din partea iniţiatorilor, vor putea contura un mod real de a privi efectele comunismului. Acest masterat este singurul care m-a convins că ar trebui să-mi continui studiile (anterior, am absolvit Facultatea de ştiinţe economice). Sper ca cele învăţate în cei doi ani pe care îi voi petrece la Iaşi să fie cât mai interesante, iar profesorii să facă din cursuri o prezentare a celor petrecute şi nu doar o înşiruire a unor diferite segmente de istorie recentă, fără legătură între ele. De asemenea, sper ca dezbaterile publice şi prelegerile ţinute de specialişti să fie organizate în mod regulat”.
(Simion George)“Masterul de Istoria comunismului românesc reprezintă mine posibilitatea de a studia o perioadă extrem de complexă din istoria recentă şi de a înţelege mai bine lumea actuală, pornind de la structurile lumii comuniste şi de la «moştenirea» lăsată Europei de Est”
(Mircea Zahacinschi)“Cred că sunt o sumedenie de motive care m-au determinat mai întâi să aştept înfiinţarea unui asemenea master. Sunt pasionat de istoria secolului XX….. Una din consecinţele cele mai vizibile şi mai marcante ale războiului a fost extinderea comunismului în afara URSS (…). Viaţa în comunism m-a făcut extrem de curios: nu înţelegeam cum este posibil aşa ceva, de ce ne comportăm atât de anapoda. Am făcut Ştiinţe Politice şi am înţeles mai multe despre practicile, ideologia şi stilul comunismului în genere. Totuşi, cred în continuare că posibilitatea de a guverna a comunismului, modul de tratare a realităţilor rămâne un colosal mister (…)”.
(Ovidiu Mihăiuc)